Храни съдържащи витамин D

Витамин D се състои главно от мастноразстворими прохормони и се среща под формата на витамин D2 и D3. Витамин D се изисква в малки количества от нашето тяло, но редовния му прием е необходим за добро здраве.

В действителност, консумацията на храни, богати на витамин D не е задължително, поради факта, че точно както листата на дърветата произвеждат въглехидрати, така и човешката кожа произвежда витамин D, когато e изложенa на слънчева светлина.

Храни, които съдържат витамин D

  • Рибеното масло е сред най-богатите източници на витамин D.
  • Повечето риби съдържат в себе си витамин D, особено сьомга, скумрия, херинга и треска.
  • Друга храна съдържаща витамин D e яйцето. Консумирането на едно яйце всеки ден предоставя необходимото количество витамин D в организма.
  • Варено говеждо, както и някои видове гъби, също съдържат витамин D.
  • И не на последно място сред източниците на витамин D се нарежда слънчевата светлина. Всеки ден в продължение на 10-15 минути ще ви донесе необходимите количества витамин D.

Ниските нива на витамин D могат да доведът до сериозни здравословни проблеми като рахит, остеомалация и остеопороза. Приемането на витамин D играе важна роля за откриването и лечението на рак, а също така помага за възстановяването на пациентите, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

Един от най-добрите начини за приемане на витамин D е като включите рибата във вашето седмично меню, а за вегетарианците една купа зърнени продукти са повече от достатъчни.

Няма коментари към “Храни съдържащи витамин D”

Публикувай коментар