Билки за високо кръвно налягане

Хипертонията е сложно заболяване, което може да доведе до инсулт, сърдечен пристъп и сърдечна недостатъчност, ако не се лекува. Тя се отнася за високите нива на кръвното налягане, което често се среща като начин на живот. При почти 90% от случаите, хипертонията се развива постепенно през годините и няма конкретна причина, но има някои рискови фактори, свързани с това заболяване. Рисковите фактори включват възраст, фамилна анамнеза, затлъстяване, бременност, стрес, високи нива на натрий в организма, употребата на тютюн, липсата на физическа активност, недостиг на витамин D и други.

Хипертонията е много често срещана при възрастни, но в последно време възрастовата граница пада и децата стават податливи на това състояние. Това се дължи на техните нездравословни хранителни навици и липсата на физическа активност.

Все по-често хората прибягват до ползването на билкови лекарства за да се справят с високото кръвно. Ето и някои билки, които се смятат за ефективни при контролиране на високото кръвно.

Чесън.
Чесънът, вече се е доказал като кулинарна билка, но има и твърде много ползи за здравето. Смята се, че е много полезен при контролиране на високото кръвно налягане и сърдечно-съдовите заболявания. Също така е се справя с високите нива на лошия холестерол. Изследванията показват, че чесънът подобрява кръвното налягане, но не прибягвайте до него, без да се консултирате с вашия лекар, защото може да предизвика странични ефекти , ако се приема с други лекарства.

Гинко Билоба.
Гинко билобата произхожда от Китай и се използва в медицината в продължение на хиляди години. Тя понижава кръвното налягане, като разширява артериите и подобрява кръвообръщението. Това от своя страна позволява нарастване на притока на кръв към мозъка, което може да спомогне за подобряване на паметта.

Куркума.
Често използвана в индийската кухня, куркумата има не само кулинарни но и лечебни свойства. Активната съставка в куркумата, наречена куркумин, е антиоксидант спомагащ за контрола на лошия холестерол и подобрява притока на кръв в кръвоносните съдове. Куркумата също е полезна за чернодробния метаболизъм.

Глог.
Глога е билка, която традиционно е била използвана за лечение на хипертония. Смята се, че тази билка може да повиши притока на кръв чрез отваряне на артериите. Той намалява възможността за втвърдяването на коронарните артерии и укрепва мускулите на сърцето. Най-добрия прием на глог е под формата на чай.

Джинджифил.
Джинджифила е известен не само като неизменна подправка от азиатската кухня, но и като билка, която подобрява кръвообръщението и рекалсацията на мускулите около кръвоносните съдове.

Има и много други билки, използвани при лечение на високо кръвно налягане. Те включват китайски гъби – майтаке, липов цвят, шафран, аспержи, хибискус и други. За да гарантират ефективността си, билките трябва да се вземат в предписаните количества, също така се уверете, че те са в добро състояние.

Няма коментари към “Билки за високо кръвно налягане”

Публикувай коментар