Витамин B комплекс

В групата на витамин B влизат тиамин (витамин B1), рибофлавин (витамин B2), ниацин (витамин B3), пантотенова киселина (витамин B5), пиридоксин (витамин B6), биотин (витамин B7), фолиева киселина (витамин B9) и кобаламин (витамин B12) и се обединяват под името витамин B комплекс.

Многобройните ползи на витамин B комплекс се дължат на факта, че всеки един от тях има своя уникална функция за организма. За пример, витамин B1, B2 и B3, заедно с биотин са отговорни за производството на енергия, необходима на тялото. Амино-киселините са от съществено значение за метаболизма на тялото и това е грижата на витамин B6. Клетъчното делене е друга операция на човешкото тяло и се постига с витамин B12 и фолиева киселина. Освен тези основни функции, които всички тези витамини изпълняват, приемането на витамин B комплекс има още редица здравословни ползи за човешкото тяло.

Ползите от приемането на витамин B комплекс:

Витамин B комплекс е необходим за разграждането на въглехидратите в глюкоза, което от своя страна произвежда енергия в организма. Така че дефицитът на който и да е от тези витамини може да доведе до силна умора и липса на жизненост в тялото.

Също така този витамин помага в разграждането на мазнините и протеините, което помага за поддържане на правилното функциониране на нервната система. Цялата функция на нервната система, която включва и мозъка се регулира от витамин B1, B6 и B12. Витамин B5 е известен с подобряване работата на надбъбречната жлеза, която е важна за правилното развитие и растеж на организма. Витамин B9 се препоръчва на бременните жени, тъй като предотвратява дефекти на невралната тръба на плодо по време на бременност. Недостигът на този витамин може да доведе до развитие на стрес, нервност и депресия.

Тъй като всички витамини от групата B са разтворими във вода, те спомагат за правилното храносмилане и в производството на солна киселина. Тази киселина разгражда мазнините, белтъчините и въглехидратите.

Сред многото ползи на витамин B комплекс за здравето, важна полза заема увеличаването на концентрацията и паметта. Установено е, че най-вече на възрастните хора, приемът на витамин B комплекс подобрява паметта и стабилизира настроението.

Друг положителен ефект върху тялото от приема на витамин B комлекс е растежа на кожата, косата и ноктите. Недостигът на този витамин може да причини дерматит, мазна кожа, пърхот, суха кожа и дори побеляване на косата.

Както виждаме, витамин B комплекс има много здравословни ползи и дефицитът му може да доведе до сериозни нарушения на здравето. Хранителните източници, богати на витамин B комплекс са банани, картофи, леща, чушки, яйца, млечни продукти и повечето видове риба.

Няма коментари към “Витамин B комплекс”

Публикувай коментар