Подправки (Билки за готвене)

Без значение дали става въпрос за готвене или медицина, билките играят важна роля още от древни времена чак до наши дни.
Независимо дали пресни или в изсушен вид, те са предназначени за овкусяване на храната, като по този начин намаляват употребата на сол и захар.

В допълнение към подправка за ястия, много билки съдържат високо количество антиоксиданти, които са отговорни за защитата на организма срещу някои болести.

Повечето от традиционните ястия се готвят със специални кулинарни билки и в действителност те могат да направят обикновенно ястие в истинска наслада. Най-добрият начин да започнете да използвате билки в готвенето е да разберете коя билка какъв вкус има. Това ще ви помогне за да създадете свой собствен стил в кухнята.

Нека да разгледаме някои от най-често ползваните подправки в кухнята.

Босилек
Пресни и сушени листа от босилек се използват за различни ястия, като най-често са тези с доматена основа. Има различни видове босилек, като най-сладкия е лилавия, а заедно с чесън са идеална комбинация за превъзходно ястие.

Копър
На вкус копъра напомня вкус на анасон и често се използва за приготвянето на риба, месо и в някои салати.

Мента
При готвене листа от мента се използват за подправка на агнешко месо, риба и пиле. Също така се използва в салати и приготвянето на много сосове. Ментата се намира в много разновидности, а именно, мента ябълка, лимон и шоколад, мента джоджен и други.

Риган
Неговия приятен аромат и вкус го прави чудесна подправка за зеленчуци, риба и месо. Нарязани листа от риган са често срещани в гръцката, мексиканската и италианската кухня.

Магданоз
Аромата на магданоз е мек и ненатрапчив, което го прави неизменен участник в почти всички видове салати. Също така може да го използвате за приготвянето на всякакъв вид рецепта, като добре се вписва и с билки като босилек, джоджен и риган.

Розмарин
Розмарина често се ползва заедно с чесън и мащерка за да овкусят всякакъв вид задушени меса. А сушените му листа се ползват при готвенето на зеленчуци и риба.

Салвия
Салвията се използва както в прясно, така и в сухо състояние, и често се ползва при готвеното на различни видове колбаси.

Мащерка
Нейния вкус се доближава до този на ментата и често се използва във френската кухня. Използва се предимно в супи и сосове. Сушените листа се намират през цялата година, а пресните само през летните месеци.

Билките са лесни за отглеждане и се развиват по-бързо от всички други растения. Разгледайте своите кулинарни умения от използването на тези билки и превърнете всяко хранене в празник.

Няма коментари към “Подправки (Билки за готвене)”

Публикувай коментар