Магданоз

Магданоза е билка, която е била обработвана и използвана от хората преди повече от 2000 години. Проучванията показват, че тази билка има много лечебни свойства. Въпреки ползите за здравето, в наши дни хората често считат магданоза само за гарнитура и често го изхвърлят след употреба, тъй като не са наясно с неговата хранителна стойност.

Има много разновидности магданоз и сред тях, два са най-популярни. Първият вид е обикновен, който е с плоски листа, а вторият е къдрав.
Магданоза е много богат източник на витамин К, витамин А, бета каротин, витамин C, желязо и фолиева киселина. Освен това съдържа не-малка стойност и от други витамини и минерали и е с много ниско съдържание на калории.

Тази билка е била използвана в древна гърция за лечение на газове и менструални смущения. Друг интересен факт за магданоза е, че при него за здравна цел се използват всички части от корените до самите листа.

Ползи за здравето от приема на магданоз.

  • Магданоза е полезен за сърцето, тъй като съдържа фолиева киселина, която насърчава съдовите процеси в организма.
  • Редовната консумация на магданоз е от полза за понижаване на кръвното налягане и по този начин намалява риска от заболявания, които могат да бъдат причинени от това състояние.
  • Друга важна полза за здравето е, че той подобрява здравословното функциониране на бъбреците и подпомага отделянето на натрий и вода чрез тези органи, като по този начин предотвратява задържането на вода и сол в организма и свиване на кръвоносните съдове. Също така помага за засилването на пикочния мехур и предотвратяване на камъни в бъбреците.
  • Високите нива на витамин C в магданоза предотвратяват възникването на остеоартрити и възпалителен полиартрит.
  • Подобрява сексуалното функциониране и се използва като билково лекарство за лечение на менструални проблеми.
  • Приема на магданоз може да предотврати тумор, като фолиевата киселина играе роля за правилното делене на клетките и не позволява прекалено бързото клетъчно делене, което води след себе си рак, особено в дебелото черво и шийката на матката.
  • Съдържанието на хлорофил в магданоза може да предотврати лош дъх.
  • Магданоза се използва и за лечение на глухота, инфекции на ухото, натъртвания, храносмилателни проблеми, анемия, диария, камъни в жлъчката, за укрепване на зъбите, а също и за загуба на тегло.

Отделно от прясно набрания магданоз, изсушения вид на тази билка също се използва за лечение на различни здравословни проблеми като стомашно-чревни разстройства и инфекции на пикочните пътища.

Сега вече знаете колко полезен е магданоза и че не се използва само за гарнитура и украса на храната.

Няма коментари към “Магданоз”

Публикувай коментар